miercuri, 20 ianuarie 2010

Quiz: Cu ce personaj literar celebru te identifici?

Rezultatele testului:

Anna Karenina

Criticata adesea pentru infidelitatea ei, Anna Karenina, eroina personajului omonim de Lev Tolstoi, e totodata intruchiparea femeii care isi asculta inima chiar daca asta duce, in final, la distrugerea ei. Vazuta ca un personaj negativ prin excelenta, Tolstoi reuseste sa o umanizeze. Anna e cea care are curajul sa se lase condusa de pasiune intr-o societate in care pasiunea nu intra in fisa postului de femeie.

Tanara si fermecatoarea Anna, casatorita cu batranul si respectabilul Alexandovici Karenin (casatorie aranjata, ca multe altele din acea vreme) se razvrateste. Se indragosteste de un ofiter indraznet, contele Vronski, pentru care isi abandoneaza, in cele din urma sotul si copilul. Nu o sperie stigmatul social insa isi da seama ca alegand iubirea pentru conte renunta la ce are ea mai drag pe lume, fiul ei. Renunta la tot pentru iubire, insa constata ca relatia cu Vronski nu e ceea ce credea. Nu poate fi fericita fara fiul ei, singurul lucru din univers care ii apartine cu adevarat.

Povestea Annei Karenina ne sperie si ne intristeaza. Vrem sa o judecam aspru insa cumva ii intelegem motivele. Anna a ales sa renunte la tot: statut social, avere chiar si propriul copil pentru fericire. A avut un curaj nebunesc si a costat-o pe masura. Drama Annei se incheie pe sinele de cale ferata, sub rotile trenului. Aceasta se sinucide; stie ca nu mai e cale de intoarcere iar viitorul nu ii rezerva nimic bun.

“Toate familiile fericite seamănă între ele, fiecare familie nefericită este nefericită în felul ei” ne mai invata pe un ton ironic Tolstoi. Exista numeroase povesti ale unor sotii nefericite ce cauta iubirea in afara cuplului iar dintre acestea se remarca Madame Bovary, romanul lui Gustave Flaubert, si Lady Chatterley, scris de D. H. Lawrence.



P.S Nu mă aşteptam să mă identific cu Anna Karenina :)

3 comentarii:

Evelyn spunea...

Si mie mi-a iesit tot Anna Karenina... ma asteptam la un personaj oarecum negativ:))

C M spunea...

N-am citit romanul, dar acum chiar sunt curioasă. Ea se sinucide în final?

Evelyn spunea...

Nici eu nu l-am citit, dar l-am găsit pe lista de cărţi preferate a multor cunoscuţi...

Promit să-l citesc.

Muzică


Get a playlist! Standalone player Get Ringtones